521 bezoekers van www.psychologie.nl reageerden op deze poll. Van hen antwoordde:

Minder moe, meer energie
Training

Minder moe, meer energie

  • Inspirerende sessies voor meer inzicht in je vermoeidheid
  • Tools om je energie weer op te bouwen
  • Met gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming
Bekijk de training
Nu maar
55,-

57 %  als ik moe ben
43 % als de klok op bedtijd staat

Bijna de helft van de Psychologie Magazine-lezers laat de klok bepalen wanneer ze naar bed gaan. Waarschijnlijk schuilt daar het nodige slaapleed achter. Italiaanse onderzoekers stelden namelijk vast dat mensen die ’s nachts geregeld wakker liggen, beduidend meer naar bed gaan ‘omdat de klok dat zegt’ dan goede slapers. Die laatsten laten hun bedtijd vooral bepalen door signalen van slaperigheid als gapen, rode ogen en verminderde concentratie. Zij konden desgevraagd ook veel meer bedtijdsignalen noemen dan slechte slapers.

Het klinkt logisch: wie naar bed gaat zodra hij tekenen van vermoeidheid waarneemt, is doorgaans sneller ‘weg’. Moeten slechte slapers dus gaan werken aan een beter lichaamsbesef? Zo simpel is het helaas niet, zeggen de onderzoekers. Avondmensen zijn namelijk oververtegenwoordigd onder de slechte slapers. Vaak zijn die gewoon nog niet aan slapen toe als hun school- of werktijd dat van hen verlangt. Resultaat: op bevel van de klok naar bed, daar klaarwakker liggen draaien, en van pure frustratie steeds minder slaperig worden.
Misschien, suggereren de onderzoekers, moet zo iemand toch maar wachten met naar bed gaan tot hij zijn ogen niet meer kan openhouden. Dan maar geen acht uur slaap.

Sleep-readiness signals in insomniacs and good sleepers, Journal of Health Psychology, mei 2016