De 21-jarige studente biomedische technologie Serena Gondek van de Johns Hopkins Universiteit deed onderzoek bij vijf mensen die aan epilepsie leden. Het openleggen van de hersenen is de enige manier om deze patiënten te behandelen en terwijl zij op de operatietafel lagen om te worden geopereerd, bevestigde Gondek speciale elektroden in hun hersenen.
Minder moe, meer energie
- Inspirerende sessies voor meer inzicht in je vermoeidheid
- Tools om je energie weer op te bouwen
- Met gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming
55,-
Deze elektroden registreerden op welke plaatsen hun brein reageerde als zij hen via een koptelefoon geluidspatronen liet horen. Dit deed ze in drie condities: terwijl de patiënten klaarwakker waren, terwijl ze in een lichte roes verkeerden en nog eens tijdens een diepe slaap. Gondek ontdekte dat in wakende toestand andere gebieden reageren dan tijdens het slapen.
In het eerste geval doet de voorhoofdskwab niet mee met de gehoorsschors, maar tijdens het slapen wel. En die voorhoofdskwab zou een cruciale rol spelen bij onze waakzaamheid. In dat deel van de hersenen worden namelijk beslissingen genomen of wij in actie moeten komen als we nieuwe signalen waarnemen. Blijkbaar hebben wij in de loop der evolutie geleerd tijdens de slaap waakzamer te zijn als de baby huilt, dan tijdens noodweer.
(Serena . Gondek & Gregory L. Krauss. How do we hear while we sleep? Lezing op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Neurology in Minneapolis, 28 april 1998)