1 april 1998
De zeldzame keren dat Jack en Dorothy Smith op vakantie gaan, blijft Jack vaak achter in het hotel om te werken. Op elk tripje neemt hij z’n aktentas en draagbare telefoon mee, om constant bereikbaar te blijven voor z’n collega’s. Thuis is het al niet anders. De gezinsleden maken zelf geen afspraken, zodat elk moment dat Jack vrij heeft goed benut kan worden. De kinderen weten dat de enige mogelijkheid om wat tijd met hun vader door te brengen is om voor hem kopietjes te maken, of om op zaterdagochtend op het kantoor van hun vader te spelen. De Amerikaanse therapeut Bryan Robinson noemt dit voorbeeld om aan te geven dat de gevolgen van werkverslaving voor het gezin ernstig zijn. Het hele gezinsleven draait om het schema en het humeur van de verslaafde. De partners en kinderen voelen zich eenzaam, verlaten en niet-geliefd.
Robinson wijst erop dat de organisatie in het gezin de verslaving paradoxaal genoeg vaak in stand houdt. Juist omdat iedereen rekening houdt met de verslaafde – de kinderen worden uit de buurt gehouden zodat hij kan werken, het eten staat op tafel, op welk uur hij ook thuiskomt – blijft het patroon bestaan.
Pak aan wat je dwarszit
Coachfinder
Pak aan wat je dwarszit
Minder stress, ander werk, meer zingeving of iets anders waarbij je wel een duwtje in de rug kunt gebruiken? Een coach helpt je om sneller je doelen te bereiken.
Vind je ideale coach
Met behulp van gezinstherapie kunnen gezinsleden worden geholpen deze cirkel te doorbreken, zo schrijft Robinson. Verder moet de verslaafde zelf de oorzaak van de werkverslaving traceren, zoals perfectionisme, faalangst of een laag zelfvertrouwen. In Amerika kan men al terecht bij centra van Workaholics Anonymous.
(The American Journal of Family Therapy, vol. 26, pag. 65-75, 1998)
Meer lezen over dit thema?