Van flitsende schermpjes en bliepende notificaties tot het verkeer dat langs raast: we voelen ons vandaag de dag collectief overprikkeld door die constante stroom aan indrukken. Vaak hebben we simpelweg te weinig ruimte in ons hoofd om alles wat relevant lijkt te verwerken.
Het verschilt van mens tot mens hoeveel en welke prikkels je prettig vindt. Zeker wie (hoog)gevoelig is, merkt prikkels sneller op en kan zich er lastig voor afsluiten. Psychologie Magazine helpt je – met behulp van de juiste tools – de balans te houden. Zo word én blijf je overprikkeling de baas.
Bekijk hieronder welke manier het beste bij jou past.
Als je overprikkeld bent, komt er meer informatie binnen dan je kunt verwerken. Er is dan geen ruimte meer voor nieuwe informatie of activiteiten, en het enige wat je nog kunt doen is rust nemen. Een goede reden dus om overprikkeling zo veel mogelijk te voorkomen. Dit persoonlijke ontprikkelplan helpt je bij het onderzoeken van je zintuiglijke prikkelgevoeligheid. Je kunt eraan beginnen wanneer je wilt, waarbij je elke dag focust op één zintuig en de waarnemingen die daarbij horen.
Als je niet weet hoe je met je sensitiviteit om moet gaan, kun je vooral de lasten ervan ervaren en chronisch overprikkeld raken. In de vernieuwde online training Hoogsensitiviteit als kracht ontdek je hoe je je grenzen herkent én bewaakt. Je ontwikkelt een positievere kijk op je gevoeligheid en ontdekt wat je kunt doen om je bijzondere talenten tot bloei te brengen. Zo maak je van je hooggevoeligheid je kracht.
Volg nu tijdelijk met € 10,- korting. Gebruik hiervoor kortingscode OVERPRIKKELING10
Nieuwsgierig hoe jij prikkels ervaart? Ervaar je deze sterker dan anderen, dan ben je misschien wel hoogsensitief (HSP). Je bent daardoor eerder moe of emotioneel. Maar HSP’s hebben ook vaak meer oog voor detail, een groot empatisch vermogen en een sterk ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel. Herken je deze trekken? Ontdek met deze HSP-test in hoeverre je hoogsenstief bent (of niet).
Ben je niet hoogsensitief? Dan kun je alsnog wel last hebben van prikkels. Het kan dan moeilijk zijn om je aandacht bij het hier en nu te houden, en om daar ten volle van te genieten. In de online Mindfulness training leer je beter omgaan met het gejaagde leven van alledag, stress en sombere gevoelens. Je ontdekt hoe je milder voor jezelf en anderen kunt zijn en maakt kennis met de basis van mediteren. Aan het einde van de training heb je de tools in handen om meer uit je leven te halen en ontspannen te reageren op wat de dag van vandaag brengt.
Hoogsensitief of wil je weten hoe je beter kunt omgaan met prikkels uit je omgeving? Naast het volgen van een training kun je kiezen voor persoonlijke begeleiding. Op Coachfinder – het grootste coachplatform van Nederland – vind je veel gekwalificeerde coaches die je verder kunnen helpen, zoals HSP-coaches. Via een slimme matchingtool vind je snel een coach die bij je past. Goed te weten: het intakegesprek is altijd gratis.
Coachfinder is ontwikkeld door Psychologie Magazine