Vaker naar buiten, meer zonlicht op die koppies. En in de winter een daglichtlamp. Het zou een boel problemen kunnen schelen bij ADHD’ers. Althans, dat suggereert een groep Nederlandse onderzoekers, onder wie biologisch psycholoog Martijn Arns, in een artikel dat in maart dit jaar verscheen. De onderzoekers waren geïntrigeerd door een aantal symptomen van ADHD die bovengemiddeld vaak voorkomen, en die op de een of andere manier allemaal kunnen samenhangen met de hoeveelheid zon die iemand krijgt.

Training Makkelijker leven met ADHD
Training

Training Makkelijker leven met ADHD

  • Leer wat het betekent om ADHD te hebben
  • Ontdek hoe je het leven met ADHD makkelijker maakt
  • Met inspirerende video's en artikelen
Bekijk de training
Nu maar
45,-

Ontregelde biologische klok

Zoals het gegeven dat een derde van de overactieve en aandachtszwakke kinderen ’s avonds moeilijk de slaap kan vatten, ook al slikken ze géén Ritalin, een beruchte wakkerhouder. Van de volwassen ADHD’ers ligt zelfs 80 procent lang wakker. En als gevolg daarvan zijn deze mensen ’s ochtends halve zombies. Het wijst op een ontregelde biologische klok.

Verder bleek uit twee onderzoeken in 2006 dat ADHD’ers bovengemiddeld vaak een winterdepressie hebben, én dat ze in veel gevallen een stuk rustiger worden van lichttherapie. Ook iets wat samenhangt met een ontregeld bioritme.

En als er iets is wat zo’n ontregeling veroorzaakt, dan is het wel gebrek aan daglicht. Zonder dat we het zelf in de gaten hebben, geeft de intensiteit

Log in om verder te lezen.