De belofte
Door 24/7 je bloedsuikerspiegel te meten en te kijken hoe die reageert op wat je eet, krijg je meer grip op je welzijn. Niet alleen fysiek, ook mentaal. Want een sterk schommelend bloedsuikergehalte lijkt behalve vermoeidheid en heftige cravings ook klachten als angst, depressie en stemmingswisselingen te kunnen veroorzaken.
Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
- Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling
- Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
- Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
69,-
Dat meten kan met een glucosesensor of glucosemeter, voor een paar tientjes (online) te koop. Ontwikkeld voor mensen met diabetes – voor wie bloedsuikeruitschieters regelrecht gevaarlijk zijn – maar ook heel handig voor niet-diabetici die willen achterhalen van welke voedingsmiddelen en -gewoonten hun glucosepeil van de wap raakt.
Zo kun je precies zien met welke aanpassingen je een stabielere suikerspiegel krijgt – én een stabieler gemoed. De Franse biochemicus Jessie Inchauspé weet uit eigen ervaring hoeveel inzicht zo’n glucosesensor kan opleveren en begon er in 2019 een populair Instagramkanaal over: Glucose Goddess. Twee jaar geleden voegde ze daar haar bestseller Glucoserevolutie aan toe.
De test
Het boek van Inchauspé lijkt wel voor mij geschreven, want ik voel me na de lunch geregeld een zombie. Ik begin daarom meteen een eetdagboek bij te houden. Zo’n sensor erbij lijkt me ook interessant; wellicht kom ik onvermoede stoorzenders op het spoor.
Maar hoe overtuigend Inchauspés betoog ook klinkt, ik twijfel: de glucosemeter is ontwikkeld om mensen met een serieuze aandoening meer controle over hun gezondheid te geven, niet voor luxepaardjes die hun productiviteit willen opvijzelen…
Tot ik twee sportieve neefjes met zo’n witte knoop op hun bovenarm zie lopen. Waanzinnig leerzaam, zeggen ze. Een dag of wat later druk ik een sensor in mijn arm. Op een prikje na voel ik er niets van.
Training Mindful eten
- Leer ontspannen omgaan met eten
- Ontdek hoe je eetgedrag wordt beïnvloed
- Inclusief meditatie en mindfulness-oefeningen
79,-
Ook in de twee weken dat het naaldje mag blijven zitten, geeft het geen last, en seint het wel fascinerende informatie naar mijn smartphone door. Bijvoorbeeld dat mijn suikerspiegel omhoogschiet als ik vóór de maaltijd fruit eet, maar erná niet.
Of dat ik een veel stabieler lijntje krijg als ik lunch met groenten. Ineens kom ik de middag door met een helder hoofd. De keren dat ik rond vieren toch voor een koekje bezwijk, kan ik eigenlijk al voorspellen wat de app zal tonen: een piek, gevolgd door een duikvlucht.
Op zulke dagen kom ik trillerig en slap thuis. Ik wist eigenlijk al wel dat het aan het snoepen lag, maar hé, nu is het bewezen.
Helaas levert de glucosemeter ook onbegrijpelijke data op. Zo blijk ik ook na mijn ontbijt met volle yoghurt en ongezoete muesli geregeld in een vrije val te raken. Soms waarschuwt de app zelfs: gevaarlijk laag suikerpeil! Maar terwijl ik van die koekjesdips echt last heb, merk ik van deze niets. ‘
Vreemd,’ zegt ook de huisarts als ik haar bezorgd mijn grafieken laat zien, en ze legt mijn geval voor aan een specialist. Gelukkig mailt die een paar dagen later dat dit voor iemand zonder diabetes vermoedelijk volstrekt normaal is. Vermoedelijk, want tot nu toe is er weinig bekend over de fluctuaties bij gezonde mensen.
Het oordeel
Het is aannemelijk dat afwijkende bloedsuikercijfers funest kunnen zijn voor je welzijn. Zo is een te hoge suikerspiegel slaapverstorend en maakt het bewezen vatbaarder voor infecties, wat weer somber kan maken.
Training Mindful eten
- Leer ontspannen omgaan met eten
- Ontdek hoe je eetgedrag wordt beïnvloed
- Inclusief meditatie en mindfulness-oefeningen
79,-
Bij een te laag niveau heb je geen energie voor wat dan ook. En de ‘bloedsuikerachtbaan’ die beide uitersten met elkaar verbindt, lijkt bij te dragen aan stemmingsproblemen. Maar de meeste kennis die we op dit gebied hebben, komt uit onderzoek onder mensen met gezondheidsproblemen.
Wat ‘normale’ waarden zijn, is minder bekend. Ook weten we nog weinig over het effect van schommelingen binnen die normaalwaarden; waarschijnlijk verschilt dat van persoon tot persoon.
Daardoor kan een bloedglucosesensor je informatie geven waaraan je weinig hebt, terwijl je er misschien wél bezorgd van wordt. Gewoon een tijdje bijhouden wanneer je wat eet en hoe je je daarna voelt, is vaak al voldoende om een idee te krijgen van het effect van voeding op je stemming.