1. Je gaat je beter voelen door vriendelijkheid

Vriendelijkheid schept een win-winsituatie: de ontvanger knapt ervan op, maar het heeft nóg meer voordelen voor de gever zelf. Vriendelijke daden hebben een positief effect op ons welzijn, vergelijkbaar met mindfulness en positief denken. In een studie van de Universiteit van California Riverside moesten werknemers gedurende vier weken elke dag vijf goede daden verrichten – ze mochten zelf weten welke en konden putten uit een inspiratielijst: van iemand een drankje aanbieden tot een bedankmailtje sturen tot een collega opvrolijken. De gevers voelden zich beter, zowel op hun werk als in hun privéleven. Een effect dat na een maand nog steeds voelbaar was, terwijl het tevredenheidseffect bij de ontvangers al was uitgewerkt. Ook andere studies laten zien: vriendelijkheid tonen maakt gelukkig. Mensen die geld aan iemand anders hadden besteed, waren achteraf gelukkiger dan degenen die zichzelf hadden getrakteerd. Of verdubbel het geluk door samen iets te ondernemen.

2. Aardig zijn maakt je aantrekkelijker

Diverse studies lieten zien dat oprechte interesse tonen in een ander – wat een kenmerk is van vriendelijkheid – aantrekkelijker maakt. Dat het niet alleen in vriendschappen zo werkt, maar ook in de liefde, blijkt uit de beroemde Fast Friends-procedure, een lijst van 36 vragen die mensen dichter bij elkaar brengt, bedacht door psychologen Elaine en Arthur Aron. De vragen zijn meteen persoonlijk en gaan geleidelijk steeds dieper: met wie in de wereld zou je willen dineren, en waarom? (1) Wat zou je willen veranderen aan hoe je bent opgegroeid? (10) Van wie van al je familieleden zou je het het ergst vinden als hij of zij zou overlijden? (35). Door oprechte interesse te tonen voor het antwoord, voelen mensen zich gewaardeerd en dat maakt jou als vragensteller en luisteraar aantrekkelijk. Een koppel dat meedeed aan het onderzoek werd zelfs verliefd en trouwde. Ook degene die persoonlijke informatie onthult, wordt leuker en aantrekkelijker in de ogen van de vragensteller, blijkt uit een meta-analyse van Collins en Miller.

3. Vriendelijkheid brengt succes

Vriendelijkheid heeft een beetje een soft imago; een capaciteit die in de weg zou zitten als je hogerop wilt. Maar dat is een misvatting, aldus psycholoog Claudia Hammond. Je kunt succesvol zijn en tegelijkertijd aardig voor anderen. Sterker nog: vriendelijkheid op de werkvloer levert voordelen op, blijkt uit diverse studies. Vriendelijke leiders worden vaak hoog beoordeeld op effectiviteit. Werknemers zouden beter presteren onder een vriendelijke baas en bedrijven zouden winstgevender zijn. Dat wordt allemaal nog eens bevestigd door een meta-analyse van de universiteit van Arizona. Vriendelijkheid van collega’s onderling is niet alleen bevorderlijk voor de sfeer, het verbetert ook de prestaties, productiviteit, klanttevredenheid en efficiëntie, en verlaagt het ziekteverzuim.

4. Aardig zijn is besmettelijk

Het is een pandemie die we zelf kunnen veroorzaken. Uit een groot aantal studies is gebleken dat mensen die vriendelijk worden behandeld, zich ook zo gaan gedragen. Proefpersonen die na een frustrerende ervaring werden geholpen door een vriendelijk persoon, waren eerder bereid om de onderzoekers te helpen door saai werk te doen. Dat was voor hen een manier om iets door te geven van de vriendelijkheid die aan hen was getoond. Hoe kom je in die opwaartse spiraal? Word een vriendelijkheidsspotter, adviseert Hammond. Zoals vogelspotters op pad gaan om vogels te zoeken, zou je kunnen letten op vriendelijkheid. Hoe meer je het opmerkt, hoe meer je het doorgeeft.

5. Aardig zijn is gezond

Onze gezondheid verbetert meetbaar, zowel mentaal als fysiek, als we regelmatig andere mensen helpen of goede daden verrichten. Vriendelijkheid fungeert als buffer tegen stress en burn-out. Als je de vriendelijkheid ook nog op jezelf richt, door aardig tegen jezelf te praten en goed voor jezelf te zorgen, versterk je het gezondheidseffect. De lijst gezondheidsvoordelen is lang: mensen die lief zijn voor zichzelf leven gezonder, piekeren minder en hebben minder last van faalangst, perfectionisme, somberheid en depressie. Bovendien kunnen ze beter omgaan met chronische pijn en tegenslagen.

Bron: Claudia Hammond, De kracht van vriendelijkheid. Hoe je aardiger wordt voor jezelf, anderen en de wereld. Ten Have, 2024