Misschien ben je allang bekend met de hechtingstheorie of heb je juist geen idee wat hiermee wordt bedoeld. Een hechtingsstijl beschrijft hoe mensen relaties aangaan, onderhouden en beleven, gebaseerd op eerdere ervaringen. Deze stijl bepaalt hoe je omgaat met nabijheid, intimiteit, vertrouwen en afhankelijkheid in relaties.
Training Houd me vast (voor jou en je partner)
- Leer elkaar écht zien en begrijpen
- Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
- Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
- Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
195,-
Psychologen John Bowldy en Mary Ainsworth zijn de grondleggers van de hechtingstheorie. Deze theorie werd aanvankelijk vooral gebruikt in de context van kind-ouderrelaties.
Cindy Hazan, hoogleraar psychologie aan Cornell University, en Philip Shaver, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Californië, deden vervolgonderzoek. Hieruit bleek dat de hechtingstheorie ook toepasbaar is op de relatie tussen twee geliefden.
Wat is een vermijdende hechtingsstijl?
De vermijdende hechtingsstijl is een vorm van onveilige hechting. Ongeveer 25 procent van de volwassen bevolking heeft een vermijdende hechtingsstijl. Dit beweren psychiater Amir Levine en psycholoog Rachel Heller in hun boek Verbonden, dat gaat over de rol van hechtingsstijlen in liefdesrelaties.
Dit betekent dat 1 op de 4 mensen de neiging heeft om in liefdesrelaties intimiteit te vermijden en onafhankelijkheid te benadrukken. Deze cijfers zijn afkomstig uit onderzoek naar hechtingsstijlen bij volwassenen en zijn bevestigd door vervolgstudies in verschillende landen en culturen.
Wat is de oorzaak van een vermijdende hechtingsstijl?
Volgens de hechtingstheorie kan een vermijdende hechtingsstijl ontstaan als je ouders of verzorgers afstandelijk en star tegen je waren en niet adequaat op jouw behoeften als kind reageerden.
Ook latere levenservaringen kunnen je hechtingsstijl beïnvloeden. Negatieve ervaringen in relaties, zoals verlating of afwijzing, kunnen ertoe leiden dat iemand zich afsluit voor intimiteit om meer pijn te vermijden.
Levine en Heller geven in hun boek Verbonden aan dat het belangrijk is om te onthouden dat hechtingsstijlen niet statisch zijn. Ze kunnen gedurende je leven veranderen, beïnvloed door nieuwe ervaringen en persoonlijke groei.
Wat zijn de kenmerken van een vermijdende hechtingsstijl?
De hechtingstheorie stelt dat mensen met een vermijdende hechtingsstijl intimiteit als een verlies van onafhankelijkheid zien en proberen nabijheid te vermijden. Ze laten anderen, zelfs in liefdesrelaties, niet echt dichtbij komen.
Andere kenmerken van personen met een vermijdende hechtingsstijl zijn:
- Gemengde signalen geven over hun gevoelens, zelfs als het voor anderen duidelijk is dat ze van iemand houden.
- Beweren dat ze het te druk te hebben om af te spreken, of de tijd die ze met hun partner doorbreken beperken.
- Onvoorspelbaar zijn in hun gedrag en niet in staat zijn om een serieuze relatie te onderhouden.
- Zich opgesloten voelen in een relatie.
- Snel hun interesse in een partner verliezen.
Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel mensen met een vermijdende hechtingsstijl intimiteit vermijden, ze onbewust wel behoefte kunnen hebben aan steun en liefde. Dit kan leiden tot innerlijke conflicten en een verschil tussen wat ze over zichzelf zeggen en hoe hun lichaam eigenlijk reageert.
Volgens onderzoek van Shaver en Mikulincer, beide hoogleraar psychologie, reageert het lichaam van mensen met een vermijdende hechtingsstijl namelijk met stress en spanning op bepaalde interacties in (liefdes)relaties. Dit gebeurt ondanks dat ze verbaal ontkennen dat ze zich gekwetst of afgewezen voelen. Bowlby suggereert ook dat deze individuen gevoelens van liefde mogelijk niet bewust erkennen of uiten.
Training Van single naar samen
- Leer wat je valkuilen zijn in de liefde
- Ontdek welk relatietype je bent
- Kom erachter wat voor partner bij je past
79,-
Zo kun je een vermijdende hechtingsstijl veranderen
Heb jij of heeft je partner een vermijdende hechtingsstijl? Volgens Amir Levine en Rachel Heller zijn er dingen die je kunt doen om een vermijdende hechtingsstijl te veranderen en intimiteit niet langer uit de weg te gaan.
Het begint met zelfinzicht. En vervolgens leren herkennen wanneer je bepaalde gedachtes en gedragingen gebruikt om intimiteit uit de weg te gaan. Pas dan kun je aan de slag om jezelf echt te veranderen om liefde een kans te geven. Hieronder vind je 6 stappen die je zelf kunt zetten als je vermoedt dat je een vermijdende hechtingsstijl hebt.
1. Creëer een veilige basis met wederzijdse steun
Door je partner voldoende bevestiging te geven, zorg je ervoor dat je deze minder geneigd is om daar steeds naar op zoek te gaan. Mogelijk voel je zelf daardoor ook minder de behoefte om afstand te nemen. Op die manier werken jullie aan een veilige basis in je relatie, waardoor er ook meer ruimte is voor jullie beiden om te focussen op eigen werk en hobby’s.
2. Word je bewust van je neiging tot gedrag verkeerd interpreteren
Vermijdend gehechte mensen hebben de neiging om gedrag verkeerd te interpreteren als manier om intimiteit te vermijden. Een voorbeeld hiervan is dat je partner affectie toont en dat jij dit ziet als een poging om jou te claimen in plaats van het te zien als een oprechte uiting van liefde.
Negatief tegenover het gedrag en de intenties van je partner staan, draagt niet bij aan een fijne sfeer binnen je relatie. Je kunt dit veranderen door vaker op te merken wanneer je dit doet en dan juist te proberen van het goede uit te gaan. Bedenk dat je partner ervoor kiest om met jou te zijn en dus het beste met je voorheeft.
Training Versterk je relatie
- Leer kijken naar je relatiepatronen
- Ontdek hoe je negatieve patronen kunt doorbreken
- Ook in je eentje te volgen
55,-
3. Onderneem activiteiten met je partner
Voor ‘vermijders’ lukt het beter om zich met hun partner te verbinden als er sprake is van afleiding in de vorm van een activiteit. Door je op andere dingen te concentreren, door bijvoorbeeld samen te dansen, te koken of een museum te bezoeken, is het makkelijker om gevoelens van liefde toe te laten. Dit kan een goede truc zijn om intimiteit te stimuleren.
4. Schrijf op voor welke dingen in je relatie je dankbaar bent
Zoals eerder besproken werd, zijn mensen met een vermijdende hechtingsstijl geneigd om negatief over hun partner te denken. Maak er daarom een routine van om juist het positieve in je partner te zien. Pak iedere avond een moment om te reflecteren op wat er die dag gebeurd is.
Noem minstens één daad waarmee je partner heeft bijgedragen aan jouw welzijn, die je dankbaar maakt dat jullie samen zijn. Dit kan iets heel kleins zijn, zoals interesse tonen in hoe je dag was of een kopje thee voor je zetten.
5. Zoek een partner die veilig gehecht is
Heb je (nog) geen partner? Dan adviseren Levine en Heller om voor de veilige route te gaan. Mensen met een veilige hechtingsstijl maken in het algemeen hun vermijdende partner ook veiliger gehecht.
Iemand die ook een vermijdende, of juist een angstige hechtingsstijl heeft, zal jouw neiging tot vermijden juist versterken. Verdiep je daarom in de verschillende hechtingsstijlen, zodat je deze kunt herkennen bij potentiële partners. Bij een veilig gehecht persoon zul je minder strijd ervaren dan bij een angstig of vermijdend gehecht persoon.
6. Overweeg een EFT-therapeut
EFT staat voor Emotionally Focused Therapy; in deze therapie ligt de focus ligt op het doorbreken van negatieve patronen. Je kunt dit samen met je partner doen, maar ook alleen. Psychologie Magazine ontwikkelde samen met Stichting EFT de training Houd me vast in samenwerking met de wereldberoemde, (inmiddels overleden) relatietherapeut Sue Johnson. Zij is de grondlegger van EFT en bij de training krijg je ook haar boek Houd me vast.