De Finse bioloog Adela Pajunen ontwikkelt activiteiten in deze mentalhealthbossen. Ze gelooft dat het gevoel van beschutting in een bos goed is voor het welzijn.
Vind een betrouwbare coach via Coachfinder
Coaching is een belangrijke stap in zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt je in je zoektocht naar een coach die bij je past.
Vind je ideale coach‘Tijdens een uitstapje luisterden we naar de beek en keken we naar sneeuwvlokken. Maar het kunnen ook planten, dieren, vogels, insecten en stenen zijn. De processen van de natuur, geboorte en dood,’ vertelt Pajunen in een artikel van Euronews.
Een gezonde portie groen
De eerste mentalhealthbossen legde Finland aan in 2015, en vanaf toen zijn het er steeds meer geworden, onder meer in de gemeenten Sipoo, Lahti en Kouvola. Finland is al jaren een fanatieke speler in het onderzoek naar de invloed van natuur op welzijn.
Zo ontstond het plan om op steeds meer plekken in het land te zorgen voor een mentalhealthbos. De groene omgevingen worden aangelegd in de buurt van nationale gezondheidscentra, zodat patiënten gemakkelijk (begeleid) de natuur in kunnen. En met succes.
Minder stress door het bos
Een gezamenlijk onderzoek uit 2024 van de Universiteit van Helsinki, het Finse Instituut voor Gezondheid en Welzijn en de gemeente Sipoo toonde de mentale voordelen aan wanneer een groep patiënten werd meegenomen op begeleide trektochten.
Mindfulness training
- Leer omgaan met stress
- Krijg meer aandacht voor het nu
- Met Gids voor een Langzaam Leven cadeau
99,-
‘We vroegen mensen om te reageren op stellingen als ‘Ik voel me dicht bij andere mensen’, ‘Ik heb het gevoel dat ik in staat ben om veranderingen door te voeren’ en ‘Ik ben ontspannen’. Vooral stress verminderde in de groep die werd meegenomen op boswandelingen,’ vertelt onderzoeker Annika Kolster.
De Finse onderzoekers geloven dan ook dat, eventueel in combinatie met een medische behandeling, het bos mensen kan helpen bij angst, pijn en slapeloosheid.