Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat onze bereidheid om anderen iets te gunnen lang niet altijd rationeel is – kleine signalen en subtiele gedragingen kunnen een groot verschil maken. Hieronder vind je vijf manieren om je gunfactor te vergroten.
1. Wees de eerste die iets geeft
Mensen die behulpzaam zijn, krijgen vaak iets terug. Door zelf iets kleins aan te bieden – een tip, een handje hulp, een vriendelijk gebaar – wek je de neiging op om dat terug te doen. Zo bouw je sociaal krediet op dat later van pas komt. Onderzoek door Francis Flynn en Alisa Yu toont aan dat het geven van hulp niet alleen leidt tot reciprociteit, maar ook tot een hogere status binnen sociale netwerken.
2. Vraag op het juiste moment iets terug
Volgens Francis Flynn van Stanford University gaan mensen de waarde van een gunst snel relativeren. Als je iets terug wilt vragen, doe dat dus niet pas weken later, maar zolang het gevoel van ‘ik ben geholpen’ nog vers is.
3. Benadruk overeenkomsten
We helpen liever mensen die we als ‘één van ons’ zien – zelfs als die overeenkomst volkomen willekeurig is. Uit recent onderzoek blijkt dat mensen bijvoorbeeld meer geld geven aan iemand die dezelfde smaak in kunst heeft of hetzelfde gooit bij kop-of-munt. Door actief overeenkomsten te benoemen – een gedeelde interesse, hobby of ervaring – wek je sympathie en vergroot je je kansen.
4. Richt je verzoek tot het rechteroor
Volgens onderzoek van Luca Tommasi en Daniele Marzoli heb je meer kans dat je verzoek wordt ingewilligd als je het van rechts brengt. Dit fenomeen, bekend als het ‘right-ear advantage’, is onderzocht in een studie gepubliceerd in Scientific Reports in 2022. De onderzoekers ontdekten dat de rechteroorverwerking efficiënter is voor spraakstimuli, wat suggereert dat het rechteroor een voordeel heeft bij de verwerking van verbale informatie.
5. Gebruik gepaste aanraking
Een vriendelijke schouderklop of handdruk kan wonderen doen – mits gepast. Onderzoek van sociaal psycholoog Michael Kraus laat zien dat teams succesvoller zijn als er positieve fysieke interactie is na een overwinning, zoals een high five of een schouderklop. In sociale situaties geldt hetzelfde: een oprechte aanraking versterkt verbinding en vertrouwen.