Zelfkritiek en schaamte, die gevoelens overheersten bij de Amerikaanse onderzoeker Kristin Neff (45) na haar scheiding van haar eerste man. Om daarmee beter te kunnen omgaan sloot ze zich aan bij een meditatiegroep. Daar leerde ze dat zelfcompassie – waaronder: stoppen met jezelf te veroordelen en te bekritiseren – net zo belangrijk is als compassie voor anderen. Neff las alles wat los en vast zat over het onderwerp en sprak met een aantal boeddhistische leiders. Vervolgens introduceerde ze het begrip in de academische wereld. Nu is zelfcompassie, naast mindfulness, een van de veelbelovende nieuwe paden die de psychologie is ingeslagen om mensen met problemen gerelateerd aan zelfkritiek te helpen.
Training Minder zelfkritiek, meer zelfcompassie
- Wees vriendelijk voor jezelf
- Vind meer innerlijke rust
- Krijg zelfinzicht met het ‘zelfcompassiedagboek’
79,-
Steeds meer wetenschappers houden zich bezig met het onderwerp. Zo is bewezen dat zelfcompassie helpt tegen depressieve gevoelens en angsten. Haar onderzoek leverde Neff niet alleen een bloeiende wetenschappelijke carrière op, maar helpt ook in het dagelijkse leven met haar autistische zoon. Ik spreek Neff in haar werkkamer op de universiteit van Texas.
Wat is zelfcompassie?
‘De meeste mensen – vooral vrouwen – zijn veel aardiger voor anderen dan voor zichzelf. Dikke koe, denken ze bijvoorbeeld, als ze in de spiegel kijken. Of als ze falen: kun je nou nooit eens iets goed