Isabeau Jensen (25) en Bas Mekel (23) hebben een polyamoreuze relatie: ze hebben verbindingen met verschillende mensen. In deze video vertelt Isabeau hoe het is om een polyamoreuze relatie en waarom dit voor haar werkt. “Ik denk dat monogamie geen logische keuze is, omdat het voor heel veel mensen de standaard overnemen is.”
Training Houd me vast (voor jou en je partner)
- Leer elkaar écht zien en begrijpen
- Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
- Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
- Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
195,-
Isabeau: ‘Vijf jaar geleden was ik monogaam, maar ik werd verliefd en mijn toenmalige vriend gaf me de ruimte om ook met die ander een relatie op te bouwen. Ik vond mezelf erg innovatief, met mijn ‘dubbele monogamie’, maar toen ik ging googlen, bleek het wiel allang uitgevonden. Ergens ook een opluchting dat er meer mensen zo willen leven als ik. Nu heb ik een netwerk aan liefdesrelaties, waarbinnen duo’s, een paar driehoeken en een vierkant – vier mensen die afzonderlijk en samen van elkaar houden – bestaan. Ik beargumenteer deze vorm van liefhebben vanuit individualisme: ik wil verliefd worden zonder dat mijn bestaande verbindingen daaronder lijden. Het is fijn en verwarrend tegelijkertijd. Bas kwam vorige week enthousiast thuis: “Ik heb met een nieuw iemand gezoend!” Jaloezie? Volgens mij is dat een parapluterm voor onzekerheid, boosheid en angst. Voel ik dat opkomen, dan probeer ik de verantwoordelijkheid niet bij de ander te leggen. Het in de groep gooien helpt.’
Bas: ‘In monogame relaties begrijp ik niet goed hoe ik me moet verhouden tot anderen. Mag ik nog tegen een vriend of vriendin aankruipen op de bank? Welk soort grapjes mag ik maken? Wanneer wordt iets te intiem? Polyamorie verloste mij van dat verstikkende gevoel. Ik kon me tot meer mensen tegelijk aangetrokken voelen, zonder een ander daarmee te kwetsen. Voorheen was de regel elkaar direct te appen na een liefdesavontuur, maar we hebben nu besloten dat het veel leuker is het live te vertellen. Dan kun je vervolgens uitgebreid met z’n allen over je belevenissen praten. De focus voor mij ligt niet zozeer op het seksuele aspect, als wel op een diepgaand gevoel van liefhebben. Op dit moment ben ik aan het daten met een vriendin, die zichzelf nog niet als poly definieert. Erg spannend of dat een relatie zal worden.’
Polyamorie: voor jaloezie is er geen plaats
Bij polyamorie bestaan er meer liefdesrelaties naast elkaar. Dat is dus een belangrijk verschil met een open relatie, waarbij je alleen de seksuele exclusiviteit loslaat. Een polyamorie kan verschillende vormen aannemen, zoals een driehoeksverhouding (drie partners in een gelijkwaardige relatie), een gesloten V (een persoon heeft twee partners) of beide partners die er relaties bij hebben.
Uit een onderzoek aan de universiteit van Western Ontario onder 3500 volwassenen, bleek dat mensen met biseksuele gevoelens vaker een polyamoreuze relatie hebben en ook dat vrouwen er vaker voor openstaan dan mannen. Opvallend was dat veel deelnemers aangaven dat de band met hun eerste partner alleen maar sterker was geworden door de tweede relatie.
Voor polyamorie moet je niet heel jaloers van aard zijn. En het werkt alleen als iedereen zich er prettig en veilig bij voelt. Ook moet je sterk in je schoenen staan, want net als bij een open relatie heeft de omgeving er nogal eens moeite mee. Een deel van de ondervraagden hield hun polyamorie zelfs geheim. Maar ze waren wél heel tevreden met de situatie.
Training Versterk je relatie
- Leer kijken naar je relatiepatronen
- Ontdek hoe je negatieve patronen kunt doorbreken
- Ook in je eentje te volgen
55,-
Moderne relaties
In Psychologie Magazine verscheen eerder een artikel over moderne relaties. In dit artikel vertellen vijf stellen hoe zij hun relatie hebben vormgegeven en waarom dat voor hen werkt.
Vind je deze video leuk? Abonneer je op ons kanaal, er volgen nog veel meer video’s.