Roland is manager bij een groot bedrijf en heeft dertig mensen onder zich. Hij vindt het prettig om invloed te hebben, en hakt graag knopen door. Toch zien veel van zijn werknemers hem als een zwakke leider. Roland zoekt namelijk constant bevestiging voor zijn besluiten bij zijn werknemers. Die worden daar heel geïrriteerd over en begrijpen niet waarom hij telkens wil overleggen als het besluit toch al genomen is.
Waarom doen mensen wat ze doen? Dat is de hamvraag van de psychologie. Waarom zoekt Roland telkens bevestiging van zijn ondergeschikten? Waarom trouwde Jacky Kennedy met Onassis? Waarom kiest de verpleegster ervoor om vrijwillig mensen te wassen? Waarom heeft u nou juist díé auto gekocht?
Steven Reiss, hoogleraar psychologie en psychiatrie aan de Amerikaanse Ohio State University, heeft geprobeerd de menselijke drijfveren in kaart te brengen. Zijn conclusie is dat mensen zestien verschillende drijfveren of basisbehoeften hebben: macht, onafhankelijkheid, nieuwsgierigheid, acceptatie, orde, sparen, eer, idealisme, sociaal contact, familie, status, wraak, romantiek, eten, lichaamsbeweging en kalmte (zie pagina 21 voor een uitgebreide uitleg). Al deze behoeften zijn bij ieder mens aanwezig, maar bij iedereen in verschillende mate.
Kennis van je eigen drijfveren en die van anderen kan helpen om misverstanden