‘De belastingdienst heeft beslag gelegd op het ego van Bram Moszkowicz. Vorige week moest de advocaat al toezien hoe zijn gevoel van eigenwaarde werd geveild.’ Kranten, tv-shows en websites – in dit geval het satirische De Speld – gingen eind vorig jaar los op het nieuws dat er beslag was gelegd op vrijwel alle goederen van de gewezen societyadvocaat.
Twee jaar eerder was het ook al bal, toen Moszkowicz voor het leven werd geroyeerd omdat hij zijn vakkennis niet op peil had gehouden, een rammelende boekhouding voerde en slordig met cliënten omging. Nu zijn neergang maar geen einde leek te krijgen, leefde de berichtgeving (en het gegniffel) rond de man weer op.
Gevallen helden fascineren ons. Waarom? Volgens Wilco van Dijk, psycholoog en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden, is leedvermaak de verklaring. Samen met psycholoog Jaap Ouwerkerk van de Vrije Universiteit Amsterdam stelde hij er een boek over samen: Schadenfreude.
Leedvermaak ontleed aan de hand van drie recent gevallen helden.
Bram Moszkowicz: de arrogante topper
Eerst verloor hij de liefde van tv-presentatrice Eva Jinek, toen zijn titel en nu kan hij zijn schulden niet meer betalen. Hoe diep kan een man vallen? Toch is het moeilijk (geef maar toe)