Inhoud van deze online training
Prikkende labels in een shirt, harde geluiden op straat en de sfeer in huis: in deze sessie staat HSP-expert Esther stil bij de prikkelgevoeligheid van hoogsensitieve kinderen. Ook legt ze uit hoe deze prikkels worden verwerkt in de hersenen en geeft ze antwoord op de vraag waarom hoogsensitieve kinderen soms zo traag reageren.
In deze sessie legt Esther uit hoe hoogsensitieve kinderen prikkels verwerken.
Soms ontploffen ze ineens of kun je ze niet meer bereiken. Hoogsensitieve kinderen hebben verschillende manieren om van hun overprikkeling af te komen. Maar wat doet hoogsensitiviteit nog meer met een kind? En heeft het ook positieve kanten? Je leert het in deze sessie.
Ontdek in deze sessie hoe de kenmerken van hoogsensitiviteit ook heel handig en nuttig kunnen zijn.
In deze sessie leer je dat hoogsensitiviteit in sommige opzichten op AD(H)D of autisme lijkt, maar wel echt iets anders is. Hoewel het gedrag dat kinderen laten zien overeen kan komen, zit het verschil in de oorzaken van dat gedrag.
HSP-expert Esther Bergsma heeft een model ontwikkeld dat houvast biedt bij het opvoeden van hoogsensitieve kinderen: het BABA-model. In deze sessie legt ze uit hoe het model werkt en hoe je er zelf mee aan de slag kunt.
Elk kind heeft grenzen nodig. En juist bij hoogsensitieve kinderen is het belangrijk dat je deze grenzen bewaakt. Hoe pak je dit aan? Deze tips helpen je verder.
Voor hoogsensitieve kinderen kan school een struikelblok zijn. Het is een bruisende omgeving boordevol prikkels en waar veel van kinderen wordt verwacht. Hoe kies je een goede school?
In deze sessie komt een vraag aan bod over een hoogsensitief kind dat het erg lastig vindt om om te gaan met sociale contacten buiten de schoolomgeving.
Als meerdere gezinsleden hoogsensitief zijn, is dat aan de ene kant makkelijk. Je begrijpt elkaar immers een stuk beter. Maar hoe zorg je ervoor dat niet iedereen constant overprikkeld is?
Hoogsensitiviteit is een eigenschap die soms in de weg zit en soms heel handig is. Maar het is goed om te beseffen dat je kind meer is dan alleen hoogsensitief. Het kan daarnaast bijvoorbeeld ook nieuwsgierig, onhandig, enthousiast, verlegen of grappig zijn. Uiteindelijk maken al die verschillende eigenschappen samen je kind tot wie hij of zij is. En de kunst is om met dat gegeven uit te zoeken wat bij je kind past. Een hoogsensitief kind dat ook nieuwsgierig is, zal een balans moeten vinden waarbij er genoeg nieuwe input is, maar het niet continu wordt overprikkeld. Esther vertelt hier meer over in deze sessie.
Je weet nu wat HSP is en hoe het zich kenmerkt bij je hoogsensitieve kind, maar het kan soms nog best een uitdaging zijn om hier in de praktijk mee om te gaan. Daarom ga je in deze sessie oefenen met advies geven aan anderen.
Je hebt de hele training doorlopen. We hopen natuurlijk dat de training je meer duidelijkheid en houvast heeft gegeven. Misschien heeft de training emoties losgemaakt of zou je graag met je naaste willen praten. In deze laatste sessie sluit je af met een reflectieoefening.
Er zijn voor een hoogsensitief kind
- Je hoogsensitieve kind begrijpen
- Hoe je de opvoeding van een hoogsensitief kind kunt aanpakken
- Overprikkeling bij het hele gezin voorkomen
- Je kind op de juiste manier stimuleren zonder overprikkeling
Dit krijg je
- Toegang tot 13 afwisselende sessies in de online leeromgeving van Psychologie Magazine
- Praktische adviezen, oefeningen en achtergrondartikelen
- Inspirerende video’s en een verdiepende podcast over het hoogsensitieve brein met expert Esther Bergsma
- Incl. inzichtelijke HSP-factsheet voor jezelf of je omgeving
Waarom Psychologie Academy?
Werk zelfstandig aan je zelfontwikkeling wanneer het jou uitkomt
Wij werken met de beste psychologen, therapeuten en wetenschappers
Je volgt de training in een veilige besloten leeromgeving
In samenwerking met Esther Bergsma
Veelgestelde vragen
Deze training is interessant voor iedereen die ouder, grootouder, verzorger of leerkracht is van een hoogsensitief kind.
Je kunt direct na betaling beginnen met de online training. Je ontvangt binnen 24 uur een e-mail met inloggegevens en een link naar het leerplatform om in te loggen. Je start wanneer het jou uitkomt.
Als cursist heb je tot 1 jaar na aanvang toegang tot de online training.
Ga naar de inlogpagina en klik op “wachtwoord vergeten”.
Je komt dan op de pagina waar staat: Vul hier je e-mailadres in. Je ontvangt dan een e-mail met instructies over hoe je je wachtwoord opnieuw kunt instellen.
Ja, wanneer je alles sessies hebt afgerond, kun je een certificaat van deelname downloaden. Dit certificaat kun je opslaan en gebruiken als bewijs voor bijvoorbeeld je werkgever dat je de training hebt gevolgd
Ja, dat kan. Kijk hier voor meer informatie over ons aanbod voor bedrijven.
Dit zeggen anderen over deze online training