De vraag

Mijn slimme zoontje is soms erg gespannen

Beste Lianne,
Ik heb een zoontje van 7, hij wordt bijna 8. Hij zit nu in groep 5, en is de jongste van de klas. En ook cognitief het verst: hij leest samen met nog een meisje op het hoogste niveau van zijn klas en rekent met een andere jongen samen op het hoogste niveau. Kortom: hij springt er nog steeds uit.

Op zich gaat het prima met hem, maar er zijn een paar dingen in zijn gedrag waar ik me wel eens zorgen over maak. Hij heeft erg de neiging om te benadrukken hoe goed hij alles kan, vooral op het gebied van sport. Hij vergelijkt zichzelf constant met anderen. Overigens niet als het over schoolwerk gaat, dat vindt hij ‘normaal’. Hij vindt het leuk op school, krijgt ook extra taken en vertelt regelmatig enthousiast over een voor hem interessante les.

Verder is hij soms erg zenuwachtig, ‘stuiterig’, heeft buikpijn en hoofdpijn, zonder aanwijsbare reden. Ik vertaal het als spanning, maar weet die niet goed te plaatsen, behalve als er veranderingen plaatsvinden. Bijvoorbeeld begin dit jaar: nieuwe schoolmeester, nieuwe voetbaltrainer, e.d.. Maar soms is het ook echt onverklaarbaar.

Mijn vraag is, of het verstandig is om hem te laten testen op hoogbegaafdheid. En zo ja, wat zou hem dat opleveren?

Vriendelijke groeten,
Paulien

Het advies

Beste Paulien,
Het is fijn om te horen dat uw zoontje het naar zijn zin heeft op school; blijkbaar is het gelukt om hem, door versnelling en een aanpassing van zijn schoolprogramma, een uitdagend programma te bieden. Toch ziet u gedrag dat u zorgen baart.

Het feit dat hij erg benadrukt hoe goed hij dingen kan is niet meteen iets om zorg over te hebben. Alle kinderen komen in een fase waarin competitie belangrijk is. Blijkbaar heeft u de indruk dat dit bij uw zoontje sterker is dan bij andere kinderen. En daar komt bij dat u het idee heeft dat hij soms erg zenuwachtig is en heeft hij lichamelijke klachten.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor dit gedrag en de klachten die hij heeft. Als het inderdaad zo is dat zijn schoolprogramma past bij zijn capaciteiten betekent dat hij cognitief wordt uitgedaagd. Hij zal echter, net als u en andere mensen om hem heen, zich realiseren dat hij anders is dan andere kinderen; hij is de jongste, hij is ‘het verste’; dit kan gevoelens van onzekerheid of onveiligheid met zich meebrengen.

Het benadrukken dat hij de beste is kan een overschreeuwen zijn van deze gevoelens. Het kan fijn zijn voor uw zoontje om af en toe in contact te komen met ontwikkelingsgelijken. Dit kan in een schoolse setting (een verrijkingsklas, bijvoorbeeld het Vooruitwerklab (zie www.ru.nl/socialewetenschappen/ambulatorium/cbo/algemeen/verrijkingsklas/) of bij een buitenschoolse activiteit, georganiseerd door één van de ouderverenigingen (zie: www.koepelhb.nl/)

De lichamelijke klachten doen ook nog wat anders vermoeden. Het is duidelijk dat zijn schoolprogramma is aangepast, maar is dit voldoende gebeurd? Lichamelijke klachten doen zich vaak voor bij kinderen die zich proberen aan te passen aan het niveau waarvan ze denken dat het van ze verwacht wordt. Het zou zinvol zijn om, ondanks het feit dat hij al ver vooruit loopt, toch nog eens te kijken wat zijn werkelijk niveau is, door hem door te toetsen op school.

Mocht het gedrag en de klachten aanhouden dan kan een psychologisch onderzoek zinvol zijn, om een breder beeld te krijgen van zijn capaciteiten en vaardigheden, zowel cognitief als sociaal. Op grond van die informatie kan dan gekeken worden welk type begeleiding gewenst is.

vriendelijke groet,
Lianne Hoogeveen

 

  • Psychologe Lianne Hoogeveen is coördinator van het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

    Neem ook een kijkje op de site van het Centrum voor BegaafdheidsOnderzoek

Deel dit artikel:
10 september 2009 | Laatst gewijzigd op 26 maart 2020

Lees ook deze artikelen

Tekenfilms tegen de pijn
Kort

Tekenfilms tegen de pijn

Ontwikkeling Kinderen en bloedprikken: het is een combinatie die tot hartverscheurende taferelen kan leiden. Italiaanse onderzoeke...
Zó creëer je een kledingkast die bij je past
Branded content

Zó creëer je een kledingkast die bij je past

‘Oh, die blouse met bloemen.’ Je zag ‘m hangen, en was meteen verkocht. Inmiddels hangt hij nog steeds in je kast, nooit ged...
Column Peggy van der Lee: Bomen snoeien
Artikel

Column Peggy van der Lee: Bomen snoeien

De meesten van ons noemen het een hofje, voor mijn oude buurvrouw was het ‘de poort’. De poort, waarachter we samen leefden.
Column Peggy van der Lee: Bomen snoeien
Artikel

Column Peggy van der Lee: Bomen snoeien

De meesten van ons noemen het een hofje, voor mijn oude buurvrouw was het ‘de poort’. De poort, waarachter we samen leefden.
Hulp bij huiswerk hindert
Kort

Hulp bij huiswerk hindert

Je denkt misschien dat je goed bezig bent als je het huiswerk van je kind controleert. Maar als je kind niet om die hulp heeft gev...
Wonderkinderen – 10 jaar later
Artikel

Wonderkinderen – 10 jaar later

Elke klas heeft wel een uitblinker, in rekenen, sport of muziek. Hoe ontwikkelt zo’n talent zich op de weg naar volwassenheid? T...
SOLK: Als mensen denken dat het tussen je oren zit
Artikel

SOLK: Als mensen denken dat het tussen je oren zit

Als je altijd rugpijn of buikpijn hebt en geen arts kan iets vinden, ‘heb’ je dan wel iets? Een doodvermoeiende vraag voor men...
Mijn zoon (5) heeft faalangst
Advies

Mijn zoon (5) heeft faalangst

Beste Arjan, Mijn zoontje van 5 heeft nu al erge last van faalangst. Het belemmert hem op school en soms thuis. Hij gaat regelmati...
‘Kijk eens hoe hard ik kan rennen’
Kort

‘Kijk eens hoe hard ik kan rennen’

Kinderen Het is moeilijk bescheiden te blijven als je onder de acht bent. Pas rond die leeftijd krijgen kinderen door dat je discr...
Jeugdpsycholoog Mitch Prinstein: ‘Hoe innemender je bent, hoe verder je komt’
Interview

Jeugdpsycholoog Mitch Prinstein: ‘Hoe innemender je bent, hoe verder je komt’

Met populaire kleuters komt het later ook wel goed. Maar middelbarescholieren met een hoge sociale status doen het juist slechter ...
6081