Wie behoefte heeft aan contact kan het best ‘ouderwets’ de telefoon pakken, ook al is de drempel om dat te doen tegenwoordig hoger dan even een appje of mailtje sturen. Dat blijkt uit een serie experimenten aan twee Amerikaanse universiteiten, waarin proefpersonen bijvoorbeeld gevraagd werd contact op te nemen met een oude vriend(in) die ze lang niet hadden gesproken.
Hoewel de meeste mensen van tevoren wel verwachtten dat ze de band beter konden aanhalen via de telefoon, wilde ruim twee derde liever een e-mail sturen, omdat ze vermoedden dat een telefoontje ook ongemakkelijk zou zijn.
Maar de proefpersonen die willekeurig in de ‘telefoongroep’ waren ingedeeld en dus gebeld hadden, voelden zich achteraf meer verbonden met de ander – én ze hadden zich amper ongemakkelijk gevoeld.
Ook met mensen die we nog niet goed kennen voelen we achteraf een sterkere band wanneer we diegene hebben gesproken via een videochat of telefoon, dan alleen via een tekstberichtjes.
Goed om te weten dat die angst voor een ongemakkelijk gesprek dus niet nodig is. Want door steeds de telefoon te vermijden, lopen we misschien heel wat fijne gesprekken mis.
It’s surprisingly nice to hear you. Misunderstanding the impact of communication media can lead to suboptimal choices of how to connect with others, Journal of Experimental Psychology: General, online september/oktober 2020
Meer lezen over dit thema?
Geschreven door
Saskia Decorte
Jawel, ook ik ben (sociaal) psycholoog. Ik werkte eerst als marktonderzoeker en studeerde daarnaast journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.