Een beetje zelfkritiek kan best gezond zijn. Maar mensen die zichzelf voortdurend streng beoordelen, worden er niet bepaald gelukkiger op. Ze hebben vaak negatieve gevoelens, piekeren veel, hebben ongezonde relaties met anderen en lopen een grotere kans op depressies.
Training Vergroot je zelfvertrouwen
- Ontdek waarom vrouwen vaker last hebben van een negatief zelfbeeld
- Zet direct stappen om je zelfvertrouwen te vergroten met behulp van oefeningen en challenges
- Bonusvideo masterclass ‘Overwin het imposter syndroom’ met psycholoog Frederike Mewe
79,-
Canadese onderzoekers wilden weten hoe mensen nu eigenlijk aan zo’n zelfkritische houding komen. Spelen vervelende situaties in de kindertijd misschien een rol, zoals een scheiding, verwaarlozing of een ouder met een psychiatrische stoornis? Ze vroegen een groot aantal proefpersonen naar hun jeugdervaringen, en zetten die af tegen hun houding als volwassene.
Sommige jeugdervaringen blijken inderdaad sterk samen te hangen met de mate van zelfkritiek op volwassen leeftijd: antisociaal gedrag van de moeder (onverantwoordelijk en agressief gedrag, liegen), verwaarlozing en afwezigheid van een van de ouders voor langer dan zes maanden. Ook mensen die drie of meer van de vervelende ervaringen uit de lijst ondergingen, hadden later meer zelfkritiek.
Opvallend is volgens de onderzoekers dat het bij al deze ervaringen gaat om een gebrek aan interactie tussen ouder en kind. Dat kan een kind het gevoel geven dat het aandacht en liefde niet waard is – gevoelens die vaak samengaan met zelfkritiek.
Personality and Individual Differences, november 2006