Antwoord: hoogstwaarschijnlijk dat van A. Keepers van teams die achterstaan, duiken namelijk vaker naar rechts. Dat stelt sociaal psychologe Marieke Roskes van de Universiteit van Amsterdam na bestudering van alle WK-penaltyseries tussen 1982 en 2010. Volgens haar komt dat doordat de linker hersenhelft – die de rechterkant van het lichaam aanstuurt – in zo’n situatie dominant wordt.

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
69,-

Onze linker hersenhelft is van nature geneigd in actie te komen als we de kans hebben positieve dingen te bereiken, en daardoor krijgen we een sterkere neiging naar rechts te bewegen. In principe kunnen we zo’n gedragsimpuls aanpassen aan informatie uit de omgeving – zoals de subtiele bewegingen van een penaltyschieter, die een keeper op het laatste moment naar de goede kant kunnen doen duiken.

Echter, als een voetbalteam achterstaat, komt de keeper ineens enorm in de schijnwerpers te staan; alleen hij kan er dan nog voor zorgen dat zijn team weer kans maakt op de overwinning. Roskes: ‘Het besef dat hij op dat moment de held van de wedstrijd kan worden, maakt zijn linker hersenhelft nóg actiever. En omdat je bij een penalty zo snel moet reageren, kan de keeper de neiging van zijn brein om naar rechts te springen dan lastiger corrigeren.

The right side? Under time pressure approach motivation leads to right-oriented bias, Psychological Science, nog te verschijnen