07:00 De wekker gaat. Dat kan niet waar zijn… Mannen hebben over het algemeen meer moeite met vroeg opstaan dan vrouwen. Dit verschil ontstaat in de puberteit, wanneer de biologische klok opnieuw wordt ingesteld. De biologische klok wordt geregeld in de suprachiasmatische kern, een stukje brein achter de ogen.
Bij kinderen staat de klok doorgaans keurig ingesteld op 24 uur en vroeg opstaan. In de puberteit verandert dat: bij meisjespubers wordt de biologische klok met 1,5 uur verlengd, bij jongens met 2,5 uur. Hoe meer uren je voor je gevoel in een dag van 24 uur moet proppen, hoe moeilijker opstaan is. Vandaar dat pubers in het algemeen en jongens in het bijzonder het zo moeilijk hebben met de wekker.
Na de puberteit gaat de instelling meer terug naar het oorspronkelijke dag-en-nachtritme, maar er blijft een verschil bestaan tussen de seksen. Mannen gaan gemiddeld later naar bed en worden gemiddeld later wakker dan vrouwen.
07:30 Koffie, eindelijk. Na twee sterke bakken ziet de dag er een stuk draaglijker uit. Voor mannen die in hun eentje werken, onder tijdsdruk staan of rekentaken moeten uitvoeren, werkt cafeïne prestatieverhogend. Maar koffiedrinken heeft geen gunstige invloed op hun uitstraling. Uit onderzoek blijkt dat koffiedrinkende mannen veel gestrester en zelfs opgefokt overkomen op buitenstaanders dan vrouwelijke koffiedrinkers. Vrouwen lijken door koffie juist relaxed.