In Gezond omgaan met gewoontes beschrijft arts Tom Mutsaerts vijftig gezonde gewoontes. Waarom zijn ze belangrijk en hoe kun je ze inbouwen in je leven? Bij de eerste acht gewoontes die Mutsaerts noemt, gaat het niet om zaken als gezond eten, maar om manieren om uw gedrag te sturen en zo slechte gewoontes te veranderen. Wie bijvoorbeeld leert stilstaan bij de oorzaken van een slechte gewoonte, heeft volgens Mutsaerts de sleutel tot verandering in handen.
Training Mindful eten
- Leer ontspannen omgaan met eten
- Ontdek hoe je eetgedrag wordt beïnvloed
- Inclusief meditatie en mindfulness-oefeningen
79,-
Goede gewoontes zijn natuurlijk prachtig; je blijft er gezond bij en je functioneren gaat erop vooruit. Maar wie houdt het nou vol om alleen maar braaf te zijn? Geen probleem, zegt Mutsaerts: het is de kunst om een evenwicht te vinden tussen het zogenaamde ‘warme’ systeem (uw gevoel dat zegt: ‘Ja, lekker!’) en het koude systeem (uw ratio die zegt: ‘Niet doen, dat is slecht voor je’). Alleen maar toegeven aan onbezonnen gevoelsimpulsen breekt op termijn op, maar het nastreven van rationele langetermijnbelangen is ook weer dodelijk saai. Kortom, iets ongezonds op zijn tijd, zoals een lekkere reep chocola, helpt om een goede gewoonte vol te houden én houdt het leven leuk.
De vele psychologische en lichamelijke gewoontes die in het boek aan de orde
komen, zoals ontspannen en gezond eten, worden door Mutsaerts nogal beknopt besproken, en dat is zowel de kracht als de zwakte van het boek. Doordat al die gewoontes op een rijtje staan, wordt de lezer zich ervan bewust aan welke gewoonte hij nog iets kan verbeteren. Worstelt u echter met één bepaalde zwakte, zoals roken of emoties opkroppen, dan heeft u wel wat uitgebreidere informatie nodig om daarvan af te komen. Bij de gewoonte ‘ontspannen’ beschrijft de auteur bijvoorbeeld verschillende spanningsklachten en het belang van ontspanning. Maar hij geeft weinig concrete handvatten, anders dan: ‘Ga wandelen of een hobby uitoefenen’.
Op andere plaatsen biedt de auteur de lezer wat meer hulp, zoals een duidelijk stappenplan voor het geven van kritiek, en een buikademhalingsoefening voor beter ademen. Toch geldt ook daarbij: wilt u die ene slechte gewoonte echt te lijf gaan, dan heeft u zelfhulpboeken nodig die specifiek op die zwakte ingaan. Gezond omgaan met gewoontes kunt u dan ook het beste beschouwen als een klein opstapje voor verandering. Maar misschien wel nét dat opstapje dat u nodig heeft.
Training Gezond en energiek in 10 stappen
- Stap voor stap naar jouw optimale leefstijl
- Niet voor even, maar voor de rest van je leven
- In samenwerking met hoogleraar Ingrid Steenhuis
99,-
Gezond omgaan met gewoontes, Tom Mutsaerts, Bohn Stafleu Van Loghum, € 18,20