Wat versta je precies onder emotie-eten?

‘Emotie-eten doen we wanneer we eten op een moment dat we niet echt honger hebben, om pijnlijke gevoelens waardoor we overspoeld dreigen te raken weg te drukken. Dat gaat vaak onbewust, bijvoorbeeld bij stress.

Bevrijd jezelf van oude pijn
Training

Bevrijd jezelf van oude pijn

  • Ontdek hoe oude ervaringen nu nog meespelen in je keuzes en gedrag
  • Verwerk je mentale pijn met bewezen effectieve technieken
  • Ervaar meer innerlijke rust, zelfvertrouwen en vrijheid
Bekijk de training
Nu maar
69,-

In een onderzoek werd dat aangetoond: mensen die stress beleefden, aten meer zoete en vette snacks dan mensen die zich kalm voelden. Maar ook andere gevoelens, zoals verdriet, boosheid of angst kunnen leiden tot ongezond snacken.’

Lees ook: Bevrijd jezelf van emotie-eten

Waarom is dat erg?

‘Door het eten van veel ultrabewerkt voedsel uit de fabriek of door overgewicht kun je gezondheidsklachten ontwikkelen: hart- en vaatziekten, diabetes type 2 of kanker.

Ook kun je mentaal vastlopen, omdat je je gevoelens steeds wegdrukt door te eten. Zo kun je bijvoorbeeld in een depressie belanden of paniekaanvallen ontwikkelen.

Maar wat je in je mond stopt, heeft ook een effect op je geestelijk welzijn. In een onderzoek dat keek naar het effect van dieet bij mensen met een depressie bleek dat mensen die enkel verse producten aten (een mediterraan dieet) aan het eind van het onderzoek geen depressie meer hadden.’

Doe de test: Ben jij een emotie-eter?

Hoe kun je hiermee beter leren omgaan?

‘Op basis van tien jaar aan wetenschappelijk onderzoek en mijn eigen ervaringen met emotie-eten heb ik de BALANS-methode ontwikkeld. Die bestaat uit bewezen effectieve elementen uit de cognitieve en emotieve therapie en gedragstherapie.

Je wordt Bewust van wat je doet, hoe je denkt en waar dat vandaan komt. Je geeft Aandacht aan de sensaties in je lichaam, zonder oordeel, gewoon door te observeren. Je laat gedrag Los dat je niet dient, in kleine stapjes, zodat het veilig blijft voelen. Je Accepteert dat je je op dit moment zo voelt. Je leert dat gevoel even te doorstaan; daar zit je genezing. Je leert Nieuwe gezondere eet- en beweeggewoonten aan.

Tot slot: je Stimuleert jezelf om dit pad te blijven volgen, door geduldig met jezelf te zijn en te onthouden waar je het voor doet. Er bestaat helaas geen quick fix: ingesleten patronen veranderen kost tijd.’

Eten zonder bodem, Lucht, 2024