Vrouwen vinden overspel doorgaans minder erg als er sprake is van seks zonder liefde; mannen hebben het het minst moeilijk met liefde zonder seks.
Pak aan wat je dwarszit
Minder stress, ander werk, meer zingeving of iets anders waarbij je wel een duwtje in de rug kunt gebruiken? Een coach helpt je om sneller je doelen te bereiken.
Vind je ideale coachIn 2006 confronteerden Japanse onderzoekers een aantal proefpersonen met jaloezie-opwekkende vragen terwijl ze in een MRI-scanner lagen. Denken aan overspel ging bij de mannen gepaard met activiteit in de amandelkern en hypothalamus, twee onderdelen van de hersenen die een cruciale rol spelen bij de beleving van seks. Mannenjaloezie heeft een seksuele lading, zo lijkt het. Bij de jaloerse vrouwen lag de activiteit meer in het voorste deel van de superieure temporale sulcus; deze groef heeft niets te maken met seks, maar met het beoordelen van sociale motieven en codes, de intenties en de betrouwbaarheid van een ander. Het verschil kan diepe evolutionaire oorzaken hebben. Mannen hadden altijd al het meest te vrezen van vrouwen die de bosjes indoken met een ander, en vrouwen van mannen die hun hart aan een ander verloren.
Toch verschilt jaloezie ook tussen mannen onderling, en tussen vrouwen onderling. Onderzoekers in Pennsylvania ontdekten vorig jaar dat zowel mannen als vrouwen minder heftig reageren op ontrouw wanneer ze ‘veilig gehecht’ zijn: wanneer ze zich veilig verbonden voelen zonder afhankelijk te zijn.
Mark Mieras is
wetenschapsjournalist en schrijver van de breinboeken Liefde en Ben ik dat?
Heeft u ook een vraag voor Mark? Mail ‘m aan kortsluiting@psychologiemagazine.nl