Blijkbaar bestaan er mensen die na een dag werken nog dingen doen… Met vrienden afspreken, schilderen, wandelen, een spelletje spelen. Mocht je je daar niet in herkennen, lees dan vooral door.

Minder moe, meer energie
Training

Minder moe, meer energie

  • Inspirerende sessies voor meer inzicht in je vermoeidheid
  • Tools om je energie weer op te bouwen
  • Met gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming
Bekijk de training
Nu maar
55,-

Je identificeert je dan waarschijnlijk (meer) met de mensen die niets meer waard zijn na een werkdag. Daarbij hebben we soms sterk de neiging om bij thuiskomst te huilen, schreeuwen of weg te kruipen in een hoekje. Niets raars aan, volgens experts.

Geen tijd, ik moet instorten

Ook bij kinderen is dit een veelvoorkomend fenomeen. Het wordt de after-school restraint collapse genoemd. Dat houdt in dat ze na een schooldag, waarop ze zich moeten gedragen, lessen volgen en vriendelijk zijn tegen klasgenoten, thuiskomen en eindelijk al die verplichtingen van zich af kunnen schudden. Dat kan zich uiten in huilen, moe of chagrijnig zijn.

Bij volwassenen is het niet veel anders. Die moeten zich eveneens gedragen, taken afvinken, smalltalken met nét-niet-leuke collega’s. Eindstand: een post-work restraint collapse, ofwel: een after-work-meltdown, en geen tijd, ruimte en energie voor leuke dingen.

After-work-meltdowns: logisch

‘Als we thuiskomen, voelen we ons veilig genoeg om onze ware emoties los te laten,’ vertelt psychotherapeut Nicholette Leanza aan Huffpost. Niet gek dat we dan die meltdowns hebben, vinden experts.

Nu kan zo’n meltdown eruitzien zoals eerder in dit artikel omschreven, maar er zijn ook subtielere signalen die uiteindelijk net zo goed tot instortingsgevaar kunnen leiden: hoofd-, buik- of rugpijn bijvoorbeeld.

Zeker als je merkt dat het einde van de werkdag, je terugreis of thuiskomst deze klachten triggert, is het tijd om het een en ander te veranderen, aldus Leanza.

Zo voorkom je het

  1. ‘Bereid vast voor wat je nodig hebt na een lange dag,’ tipt psychotherapeut Jenny Maenpaa. Dat kan een makkelijke maaltijd zijn, fijne playlist, opgeruimd huis of gedownloade aflevering van je favoriete serie of podcast voor in de trein naar huis.
  2. Manage je verwachtingen. Als je van jezelf eist dat je happy en energiek moet zijn na een werkdag, kan het sneller tegenvallen, volgens Leanza. Het is oké om moe te zijn, wees dan niet boos op jezelf.
  3. Probeer te zorgen voor gezonde werkomstandigheden. Leanza: ‘Dat betekent dat je goede stressmanagementskills nodig hebt, nee moet durven zeggen en genoeg pauze moet nemen.’ Zo zorg je ervoor dat je minder gesloopt thuiskomt.
  4. Ontstress na werk. Als je thuiswerkt, betekent dat: even niksen voordat je doorgaat naar de volgende taken, prikkels of contacten. Heb je nog een terugrit te gaan? Doe dan wat jij nodig hebt om te ontspannen, wat volgens Leanza per persoon verschilt. Voor sommigen is dat in stilte naar huis fietsen, voor anderen met noise-cancelling-oortjes in een boek lezen in de bus.
  5. Kijk naar een langetermijnoplossing. Een fijne werkomgeving waarin je met respect wordt behandeld is voor iedereen belangrijk, voor sommige mensen is een vaste routine prettig en voor anderen juist een afwisselend takenpakket,’ vertelt Leanza.
  6. Probeer je werk fijner te maken. Bijvoorbeeld door te kijken of je met een vriendin kunt lunchen, een koptelefoon te gebruiken als je wordt afgeleid of die vervelende to do’s als eerst weg te werken.

Stort je toch in na een werkdag? Dit kun je doen

‘Erken je gevoelens op zo’n moment,’ vertelt klinisch psycholoog Emily Treichler. ‘Voor jezelf zorgen begint met begrijpen waarom je je zo voelt.’ Start daarna met selfcare, wat dat ook betekent voor jou, tipt Treichler. Een warm bad, meditatie of toch die wandeling maken, ook al ben je moe of somber.

Ook kan een uitlaatklep helpen om je daarna beter te voelen, volgens psychotherapeut Leanza. ‘Bijvoorbeeld door in een kussen te gillen – ja, echt –, te journallen, je dag te bespreken of de avond af te sluiten met een hobby.’

Als laatste is het belangrijk om ’s avonds echt te doen waar je van uitrust, het liefst zonder schermen. Muziek luisteren, mindfulness, je hond of kat aaien, een korte powernap of ontspannende activiteit zoals kleuren, zijn allemaal goede manieren om écht tot rust te komen, volgens de deskundigen.

‘En onthoud,’ zegt therapeut Maenpaa nog, ‘emoties zijn als eb en vloed: ze hebben allemaal een bepaalde timing en functie, en gaan ook weer over. Door ‘negatieve’ emoties te erkennen en uiten, maak je weer plek voor de positieve.’

Dit artikel verscheen eerder op Flow Magazine. Flow is een gids in mental health, creativiteit en slow nieuws. Hier lees je meer.  

Bron Huffpost