3 vragen aan psycholoog Tischa Neve
1. Waarom is het belangrijk om de feestdagen te vieren?
‘Met kinderen heb je vaak een hectisch leven en zeker als ze wat ouder zijn, gaan ze hun eigen gang. De feestdagen kunnen momenten van verbinding zijn: je hebt echt contact, er hoeft even niets, je maakt het samen gezellig. De tradities die je in deze tijd hebt – wat die ook zijn – dat zijn dingen die kinderen zich later zullen herinneren.
Training Positief opvoeden voor puberouders
- Positief contact maken met je kind
- Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
- Afspraken maken en grenzen stellen
79,-
Kijk wel goed naar wat jullie aankunnen: de kinderen, maar ook jullie als ouders. Je hoeft niet overal bij te zijn, dus maak keuzes. Oudere kinderen kun je daarbij betrekken. Waarvan wordt hij of zij blij? Vast niet van drie keer Sinterklaas vieren of twee propvolle kerstdagen.’
2. Tot welke leeftijd ‘moet’ een kind mee?
‘Daar is geen leeftijd aan te hangen. Het gaat erom dat iedereen het naar z’n zin heeft. Jij wilt misschien het kerstdiner met de hele familie in ere houden, maar bekijk het eens door de ogen van je kinderen: wat maakt het voor hen leuk? Neem voor jonge kinderen spelletjes mee voor aan tafel. En breek de lange zit op in stukjes: na elke gang even buitenspelen, bijvoorbeeld.
Pubers willen graag een stem hebben, dus laat hen bijvoorbeeld meebeslissen over het dessert, meehelpen bij de vuurkorf in de tuin of nummers toevoegen aan de playlist. Leg ook uit waarom die momenten samen belangrijk voor jou zijn. En dat ze het soms gewoon voor opa en oma moeten doen.’
3. Hoe ga je om met schermtijd tijdens gezamenlijke eetmomenten?
‘Idealiter maak je daarover vooraf afspraken met de andere ouders, zodat voor alle kinderen hetzelfde geldt. Lukt dat niet, dan zul je als ouder zelf afspraken moeten maken met je kind. Voor jonge kinderen vind ik beeldschermen sowieso geen goed idee; zorg voor voldoende ander vermaak.
Training Ontspannen opvoeden
- Ontdek hoe je als ouder positief en relaxed blijft
- Omgaan met de emoties van je kind
- Voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd
79,-
Met wat oudere kinderen kun je wel afspraken maken. Ga er samen voor zitten en laat je kind meedenken over wat redelijk is. Jouw argument kan bijvoorbeeld zijn dat je het aan tafel veel gezelliger vindt als iedereen met elkaar praat en zijn telefoon op stil zet. Natuurlijk geef je zelf het goede voorbeeld.’
Tischa Neve is kinderpsycholoog en opvoedkundige, maakt de podcast ‘Even over je kind’ en droeg als expert bij aan de opvoedtrainingen van Psychologie Magazine.
Fijner tafelen: 3 tips
Een diner kan eindeloos lang voelen voor kinderen. Probeer dit eens:
2. Choose your battles: Het is een bijzondere dag, dus doe niet te moeilijk als je kind zich niet helemaal gedraagt zoals jij zou willen.
Of zullen we…
Heb je niet zoveel met de traditionele invulling van de feestdagen, of wil je gewoon een keer iets heel anders doen? Tien twists ter inspiratie. En als het bevalt, wordt het misschien wel een nieuwe traditie.
- Houd een sjoelcompititie met kruidnoten of kerstkoekjes als sjoelstenen.
- Doop de kerstdagen om tot Verkleedkerst.
- ‘Kampeer’ een nacht met z’n allen in de woonkamer, met veel dekens en kussens en kleine lichtjes.
- Bak koekjes en breng ze naar een daklozenopvang.
- Organiseer een Sinterklaas-speelgoedruilmiddag (of kledingruilmiddag) met alle buurkinderen.
- Kies een mooi verhaal en lees om de beurt een deel voor.
- Kampvuurmiddag: rooster marshmallows, worstjes of broodjes op een stok.
- Kook een maaltijd alleen met wat er nog in de voorraadkast ligt.
- Danschallenge: van de shuffle tot de moonwalk.
- Versier de kerstboom (of een kamerplant) met alleen zelfgemaakte knutsels.
Zo geef je pubers een stem
Pubers willen graag een stem hebben. Als die niet wordt gehoord, kunnen de feestdagen en alle rituelen daaromheen voor hen voelen als opgelegd en daardoor strijd oproepen. Maak daarom samen afspraken: als ze mogen meedenken over wat jullie dit jaar gaan doen en hoe dat eruit ziet, voelen ze zich serieus genomen.
Waarover wil je graag afspraken met je kind? Denk aan: cadeautjes uitzoeken voor Sinterklaasavond, kerstetentjes bijwonen, oudjaarsavond thuis of met vrienden, vuurwerk, alcoholgebruik, thuiskomtijd.
Kies een rustig moment. Vertel waarom jij bepaalde dingen fijn zou vinden of liever niet hebt met de feestdagen. Vraag vervolgens wat je kind daarvan vindt en wat zijn of haar wensen zijn. Luister goed.
Misschien wil je kind wel mee naar opa en oma, maar niet meer naar jullie traditionele spelletjesavond met vrienden? Maak daar samen afspraken over en respecteer elkaars wensen – ook als het best moeilijk is wat je kind (niet) wil. Bespreek ook op welke momenten je kind tijd voor zichzelf kan nemen.
Meer rust in je gezin?
Kinderpsycholoog Tischa Neve is de expert in de trainingen ‘Ontspannen opvoeden’ (voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd) en ‘Positief opvoeden voor puberouders’. Daarin leer je o.a. omgaan met de emoties van je kind en grenzen stellen zonder te straffen. Met oefeningen voor meer rust in jezelf en in je gezin, zodat het thuis gezellig blijft.