Maar liefst 4 op de 5 werkende mensen vullen hun vrije tijd met bezigheden waar ze geen energie van krijgen. Slechte zaak: want wie zijn batterij niet regelmatig oplaadt, riskeert op den duur oververmoeidheid en burn-out.
Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
- Leer je omgaan met overprikkeling en overspoelingÂ
- Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
- Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
69,-
Belangrijke vraag is dus: hoe laad je je op? Zo min mogelijk doen, zoals een avond tv-kijken of lummelen op de bank is aangenaam tijdverdrijf, vooral na een drukke dag. Maar je leeft er niet van op, zo wijst onderzoek uit. Zo’n avondje nietsdoen kost je weliswaar geen energie, maar het levert ook geen nieuwe energie op.
Herstelervaringen opdoen
Wil je nieuwe vitaliteit opdoen, dan is het slimmer om te kiezen voor een van de andere twee alternatieven: ‘fysieke inspanningen’ of ‘sociale activiteiten’. Dus een sessie in de sportschool, een rondje door het park, of een avond doorbrengen met vrienden.
Minder moe, meer energie
- Inspirerende sessies voor meer inzicht in je vermoeidheid
- Tools om je energie weer op te bouwen
- Met gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming
55,-
Dat voelt misschien wat tegenstrijdig: fysieke inspanning of gezelschap opzoeken terwijl je al zo moe bent. Toch is het de moeite waard om jezelf een schop onder de kont te geven; je bezorgt jezelf er namelijk ‘herstelervaringen’ mee. Die, het woord zegt het al, oppeppend zijn.
Anderen helpen vitaler te worden? Word Vitaliteitscoach
Wil je bijdragen aan de effectiviteit en tevredenheid van mensen? Volg de opleiding Vitaliteitscoach bij CIVAS. Als Vitaliteitscoach zorg je voor meer geluk, minder ziekteverzuim, minder personeelsverloop en een hogere arbeidsproductiviteit.
Je leert personen en organisaties begeleiden bij vitaliteitstrajecten en hoe je mensen helpt herstellen van stress en burn-out en weer plezier in het werk te krijgen. Je kan de opleiding bovendien volgen in je eigen tijd, je eigen omgeving en in je eigen tempo.