Heb je een collega die…
- opvallend extravert is?
- nieuwkomers op de werkvloer direct voor zich inneemt?
- gesprekken en vergaderingen domineert?
- graag vertelt over zijn/haar persoonlijke successen en beroemde kennissen?
- dol is op gadgets, merkkleding en andere statusobjecten?
Vijf keer ‘ja’ geantwoord? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk met een rasechte narcist te maken. Wees dan niet verbaasd als deze narcistische collega binnenkort aangeeft een leidinggevende functie te willen – en die nog krijgt ook.
Amerikaanse onderzoekers lieten onlangs 432 proefpersonen opdraven, zogenaamd om mee te doen aan een discussie. Het bleek dat deelnemers die hoog scoorden op narcismetests veel vaker aangaven dat ze dat debat graag wilden leiden – én dat de minder narcistische deelnemers hun die rol ook graag toebedeelden.
Training Bescherm jezelf tegen narcisme
- Leer omgaan met een narcistische ex, ouder of baas
- Ontdek de belangrijkste kenmerken van narcisme
- Inspirerende sessies met video en achtergrondartikelen
45,-
Narcisten vinden dus niet alleen zelf dat de leiding hun toekomt, hun omgeving gaat daar ook snel in mee, concluderen de onderzoekers. Er zijn 21 kenmerken waaraan je een narcist herkent.
Iedereen dus gelukkig? Nee. Want mensen die op deze manier komen bovendrijven, zijn niet per se de beste leiders. In ieder geval scoorden narcisten beslist niet beter bij de proef waaraan de deelnemers vervolgens werden onderworpen – de simulatie van een schipbreuk.
Narcisten overschatten zichzelf op alle fronten, concluderen de onderzoekers. En zolang hun omgeving zich daardoor laat misleiden, is het gevaar groot dat incompetente leiders komen bovendrijven.
Personality and Social Psychology Bulletin, december 2008