Chronische vermoeidheid, pijnklachten, buikkrampen, maag- en darmproblemen of zelfs uitvallende lichaamsfuncties – maar er lijkt medisch niets met je aan de hand te zijn. Het komt voor bij zo’n 20 tot 26 procent van de bevolking.

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
69,-

‘Het zit tussen je oren,’ krijgen deze mensen vaak te horen. Zoals Laxmie, die zulke hevige buikpijnen had, dat de ambulance eraan te pas moest komen (je leest haar verhaal in het kader). De dokter kon geen diagnose stellen, maar de pijn hield onverminderd aan.

Net als bij Gonny (zie kader), die last had van haar rug, nek en bil, terwijl op echo’s en röntgenfoto’s niets te zien was. Het geneeskundig handboek bood geen uitweg, maar haar klachten waren er niet minder om. Lange tijd bestond er een hardnekkig stigmatiserend beeld bij dit soort klachten, alsof ze een vorm van aanstelleritis waren.

Inmiddels weten gezondheidsspecialisten beter: de problemen zijn niet ingebeeld, en ze komen altijd érgens uit voort. Sinds 2010 wordt in deze gevallen de term Somatisch Onvoldoende Verklaarde Klachten (SOLK) gebruikt – al staat die term inmiddels alweer ter discussie.

Het gaat namelijk ook vaak om klachten waarvoor wél een somatische (lichamelijke) verklaring bestaat, maar waarbij de klachten intenser zijn of langer duren dan op basis van die diagnose te verwachten valt. Dus SOLK wordt binnenkort veranderd in ALK: Aanhoudende Lichamelijke Klachten.

Het rommelige leven

Log in om verder te lezen.