Een nieuwe sociale omgeving kan best eng zijn: klikt het wel, en wat vinden anderen van je? Of die onzekerheid in de loop van de tijd afneemt of juist toeneemt, hangt af van het doel dat je voor ogen hebt met je nieuwe ‘vrienden’, vonden Amerikaanse onderzoekers. Ze volgden eerstejaarsstudenten die voor het eerst een kamergenoot kregen. Daarbij keken ze welke doelen de proefpersonen nastreefden in de relatie met hun kamergenoot. Wilden ze vooral zichzelf promoten en hun zwakheden verdoezelen, of waren ze juist gericht op de behoeften van hun kamergenoot?

Training Vergroot je zelfvertrouwen
Training

Training Vergroot je zelfvertrouwen

  • Ontdek waarom vrouwen vaker last hebben van een negatief zelfbeeld
  • Zet direct stappen om je zelfvertrouwen te vergroten met behulp van oefeningen en challenges
  • Bonusvideo masterclass ‘Overwin het imposter syndroom’ met psycholoog Frederike Mewe
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Proberen om de ander ervan te overtuigen hoe leuk je bent werkt in elk geval niet, zo bleek. Wie zelfpromotie tot doel had, was een week later nog onzekerder over de band met de nieuwe kamergenoot. Terwijl de sociale onzekerheid juist afnam bij de proefpersonen die tot doel hadden om de ander te steunen.

Hoeveel zelfvertrouwen je hebt in het contact met anderen, hangt dus voor een deel af van je eigen opstelling. En daar is dus iets aan te doen, zeggen de onderzoekers: richt je op de ander in plaats van op jezelf.

Predicting change in relationship insecurity, Personal Relationships, nog te verschijnen