1. Nieuws maakt gestrest
Om te kunnen overleven, is ons brein heel gevoelig voor negatieve informatie. In de psychologie heet dit ook wel de negativity bias. Nieuwsmedia spelen hier handig op in en leveren een stroom choquerende verhalen waarop ons bezorgde brein direct aanslaat.
Bij elk aangrijpend verhaal wordt er cortisol aangemaakt, waardoor het lichaam onder stress komt te staan. Uit onderzoek van de American Psychological Association blijkt dat de helft van alle volwassenen last heeft van stresshormonen die worden veroorzaakt door de consumptie van nieuws.
2. Nieuws maakt somber
Op 99 procent van alles wat in het nieuws komt, hebben we geen invloed. Bovendien is het meestal negatief. Daardoor vallen we in een psychologisch gat, dat ‘aangeleerde hulpeloosheid’ wordt genoemd.
Het machteloze gevoel over de ellende in de wereld maakt somber en passief, ook in ons eigen leven waarin veel dingen wel beïnvloedbaar zijn.
3. Nieuws verslapt je brein
Hoe meer nieuws je snackt, hoe meer je de hersengebieden traint die een rol spelen bij het vluchtig doornemen van informatie en multitasking.
Tegelijkertijd gaan de hersengebieden die nodig zijn om diepgaand na te denken achteruit. Met als gevolg dat je je niet meer kunt concentreren op achtergrondverhalen en goede boeken – die je wél iets leren over de wereld.
Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
- Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling
- Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
- Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
69,-
Dat het brein van nieuwsjunkies verandert, blijkt uit een studie van de universiteit van Tokio. Hoe vaker iemand verschillende media tegelijk consumeert, hoe minder hersencellen zich in de cortex cingularis anterior bevinden. Dat deel van het brein is verantwoordelijk voor aandacht, morele overwegingen en impulscontrole.
4 Nieuws is tijdverspilling
Als je elk jaar een hele maand tijd cadeau wil krijgen – voor je gezin, hobby’s, carrière – zie dan af van nieuws. Niet alleen het lezen, verder klikken en afdwalen slurpt zo’n 58 tot 96 minuten van je dagelijkse tijd, blijkt uit cijfers van het Pew Research Center, maar je hebt ook tijd nodig om je opnieuw te focussen – de zogeheten omschakelkosten. Daar komt bij dat verhalen en beelden uit het nieuws vaak nog urenlang door je hoofd rondspoken.