Alle artikelen over smaak

‘Je huis verraadt wie je bent’
Artikel

‘Je huis verraadt wie je bent’

In een gesprek kun je je best een uur lang anders voordoen. Maar dankzij psycholoog Sam Gosling weten we: je boekenkast laat genad...
Waarom de een alles eet en de ander niets lust
Verhaal

Waarom de een alles eet en de ander niets lust

Een kwart van de mensheid proeft smaken veel beter dan gemiddeld, heeft de wetenschap ontdekt. Dat leidt tot opmerkelijke verschil...
Proefnotities
Verhaal

Proefnotities

Proeven doen we met meer dan onze tong alleen. Een blauwe biefstuk laten we links liggen. En ook onze portemonnee doet mee: dure w...
Prijsgevoelige proefpersonen
Kort

Prijsgevoelige proefpersonen

We wisten al dat goedkope wijn de meeste mensen beter smaakt als ze horen dat het een dure wijn is. Maar nu hebben hersenonderzoek...
Hoe smaakt dat blauwe spul?
Artikel

Hoe smaakt dat blauwe spul?

Redacteur Manon Sikkel leert extra goed proeven tijdens een smaaktest. 'Ik vertrouw er altijd op dat mijn smaakpapillen hun werk w...
Ben je een superproever?
Test

Ben je een superproever?

Superproevers zijn gevoeliger voor smaak dan de meeste mensen: smaken zijn voor hen intenser, en ze kunnen ze ook beter van elkaar...
Zoet maar
Kort

Zoet maar

Een snoepje tegen de pijn. Volgens de laatste inzichten geen goed idee, omdat je een kind daarmee bijbrengt dat zoetigheid troost....
Proeven: aangeboren of aangeleerd?
Kort

Proeven: aangeboren of aangeleerd?

Wie herinnert zich niet de eerste slok wijn en de schrik over die zure azijnachtige smaak? Brrr.
Proeven doe je met je neus
Artikel

Proeven doe je met je neus

Peren? Of toch eerder ziltig? Wijn proeven is al geen sinecure, maar al die smaken en aroma’s benoemen is een kunst apart. Redac...
Mooi blijft mooi, ook voor dementen
Kort

Mooi blijft mooi, ook voor dementen

Wat gebeurt er met je artistieke voorkeur als je alzheimer krijgt? Blijft je smaak intact of vergeet je wat je mooi vindt, net zoa...
Temperatuur reguleert smaak
Kort

Temperatuur reguleert smaak

Waarom is koud bier lekkerder dan warm bier en zijn bordeauxwijnen juist fijn op kamertemperatuur?
48